Wasbare luiers bij de opvang

Vele kindjes gaan door de week naar de onthaalouder of de opvang.

Hoe zit het dan met wasbare luiers?  
Ik hoor het wel vaker, mensen die de stap naar wasbaar willen zetten maar niet weten of de opvang of onthaalouder wel mee wilt in het verhaal.
Het is altijd jammer dat mensen hierdoor soms zelf de stap niet zetten, ook niet alleen voor thuis. Ze vinden het dan jammer de investering te doen als ze dan toch voor de opvang nog wegwerp moeten aankopen.
 
Allereerst wil ik op dit laatste al zeggen dat het heus geen alles of niets verhaal moet zijn. Al het afval dat je thuis uitspaart is al een kost minder voor je huishouden. Ook betekent het dat je minder luiers nodig hebt en de aankoop kost dan ook lager ligt. Ook zal je maar 1x in de week moeten wassen. 
Het is dus niet omdat de opvang niet mee wilt, dat het verhaal daarbij moet stoppen.
 
Verder wil ik ingaan op het feit dat een terughoudende opvang vaak te maken heeft met onwetendheid. Ze denken dat het veel werk is, dat de kindjes constant natte broeken gaan hebben en dat het stinkt. 
Wel, het antwoord hierop is drie keer NEEN. Toch als je voor degelijke luiers gaat en je niet laat vangen door goedkope chinese merkjes of slechte tweedehandse. (tweedehands op zich is niet slecht, maar let gewoon op met waterdichte spullen, niet iedereen is eerlijk over de kwaliteit of staat van de luiers).
 
Gelukkig hoor ik toch vaak verhalen van dat de opvang eerst terughoudend was, maar na het te proberen toch overhaald is. 
Het komt ook gewoon meer en meer voor dat er toch 1 of 2 kindjes wasbaar hebben. De opvang kan ook niet achter blijven en kindjes met wasbare luiers weigeren.
Het gaat soms zelfs zo ver dat de opvang zo overtuigd is dat ze zelf de stap naar wasbaar willen doortrekken naar de andere kindjes. 
Zo had ik het genoegen onlangs met een onthaalmoeder te babbelen waarvan 2 van de 9 kindjes wasbaar gebruiken en haar helemaal overtuigd hebben van het gemak. Hier zijn enkele van haar uitspraken:
 
"Ik ben juist groot voorstander."
.
"Heb niet liever. Gewone pampers stinken veel harder, geven enorm veel afval en irriteren de billen."
.
"Ik vind dat gemakkelijk, ze heeft hier een aantal luiers neergelegd en ik steek die gewoon elke avond in het machine. Samen met de slabbers, thee doeken, vaatdoeken en washandjes"
.
"Ik wou dat dit vroeger ook zo Trending was..."
 
Zoals je merkt, ze ziet er zeker het gemak van in en veel meer voor dan nadelen.
Ze is momenteel een paar luiers aan het testen om te zien welke het best zouden passen bij de verschillende kindjes die ze in de opvang heeft. Uiteraard zoekt ze naar een niet te kostelijke oplossing en eentje dat zowel bij de kleinste als bij de grotere kindjes past.
 
Ben je van de regio en zoek je binnenkort een onthaalouder, dan kan ik zeker Jeannette van UP! in Tessenderlo aanraden. Een hele vlotte en lieve dame EN ze staat open voor het gebruik van wasbare luiers. Binnenkort moet je er hopelijk zelf geen aanschaffen voor de opvang aangezien zij dan volledig voorzien zal zijn!
Vanaf november heeft ze plaats voor 18 kindjes in plaats van de huidige 9. Beoordelingen

Er zijn geen beoordelingen gevonden.


Blog